Μελέτη δίχρονου ναυτικού κινητήρα σε μερικά φορτία και διερεύνηση της επίδρασης που έχει η αποκοπή υπερπληρωτή στις παραμέτρους λειτουργίας του κινητήρα - Πυργολιός, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2014)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης που έχει η αποκοπή του ενός έκ των δύο υπερπληρωτών του μελετούμενου ναυτικού κινητήρα στις λειτουργικές παραμέτρους της μηχανής όντας σε μερικά φορτία, καθώς και στην βελτίωση των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν από την πλεύση σε μικρές ταχύτητες. Η εφαρμογή του slow steaming στη ναυτιλία πέρα από τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προσφέρει έχει προκαλέσει κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία χρήζουν εύρεσης λύσεων. Επιπροσθέτως λόγω του παραδοσιακού σχεδιασμού της μηχανής η βέλτιστη απόδοση εμφανίζεται σε φορτία πολύ μεγαλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της πλεύσης σε αργές ταχύτητες με αποτέλεσμα να ανοίγει ένα παράθυρο για τροποποιήσεις της κύρια μηχανής που θα έχουν σκοπό να ρίξουν την ειδική κατανάλωση καυσίμου αισθητά στα ευρέος χρησιμοποιούμενα μερικά ή χαμηλά φορτία. Η μελέτη διεξήχθη με την χρησιμοποίηση ενός προγράμματος προσομοίωσης κινητήρων ντίζελ. Το εξεταζόμενο εύρος φορτίου ήταν το (15 50%) και η μελέτη χωρίστηκε σε δύο μέρη, το ένα ήταν συγκριτική μελέτη των δυναμοδεικτικών διαγραμμάτων, των διαγραμμάτων εκλύσεως θερμότητας καύσης και των διαγραμμάτων μέσης θερμοκρασίας και το άλλο ήταν συγκριτική μελέτη των βασικών λειτουργικών παραμέτρων του κινητήρα. Και στα δύο κομμάτια της έρευνας τις συγκρινόμενες τιμές των διάφορων παραμέτρων της κανονικής λειτουργίας αλλά και της λειτουργίας με αποκομμένο τον έναν υπερπληρωτή τις αντλήσαμε από το πρόγραμμα προσομοίωσης. Τέλος πραγματοποιήθηκε εξέταση της προβλεπτικής ικανότητας του προγράμματος προσομοίωσης με άμεση σύγκριση των προκυπτόντων από την προσομοίωση τιμών με τις εργοστασιακές δοκιμές της μηχανής.