Επιλογή μεθόδων 6 Σίγμα (Six Sigma) για την εφαρμογή τους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Παπακωνσταντίνου, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2014)
Η μεθοδολογία 6 Σίγμα (Six Sigma) έχει εφαρμοστεί με επιτυχία, σε μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, από τα μέσα της δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια πολύπλευρη στρατηγική τα εργαλεία της οποίας επιτυγχάνουν την εξισορρόπηση μεταξύ της ικανοποίησης των αναγκών των καταναλωτών και της διατήρησης της οικονομικής ευρωστίας των επιχειρήσεων. Η παρούσα διπλωματική εργασία ωστόσο, εξετάζει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της σε μια μικρομεσαία επιχείρηση. Αρχικά, έγινε η περιγραφή των 72 βασικότερων στατιστικών εργαλείων και μεθόδων της ανάλυσης Six Sigma και ακολούθως επιλέχθηκε η διενέργεια της μελέτης περίπτωσης εφαρμογής της, μέσω της προσέγγισης βελτίωσης των διαδικασιών DMAIC. Η μελέτη περίπτωσης έγινε στο φανοβαφείο αυτοκινήτων της εταιρείας Γεράσιμος Φλαμιάτος Α.Ε., αντιπροσωπεία της Toyota στην περιοχή της Παιανίας. Η υλοποίηση της ανάλυσης έλαβε χώρα χρησιμοποιώντας μια ομάδα επιλεγμένων εργαλείων της μεθοδολογίας Six Sigma, αφού προηγήθηκε η εκτενής περιγραφή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια πολύ μικρή επιχείρηση μπορεί να καρπωθεί τα οφέλη της μεθοδολογίας Six Sigma χωρίς να χρειαστεί να εκπαιδεύσει το προσωπικό της, αλλά ούτε και να δαπανήσει επιπλέον κεφάλαιο.