Ορυκτολογική και Γεωχημική μελέτη ορυκτών που προκύπτουν από Υδροθερμική δραστηριότητα στην περιοχήΠαλαιοχωρίου, της Νήσου Μήλου - Κοκολιός, Χριστόδουλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, 2014)
Η υπολειμματική ηφαιστειακή δραστηριότητα της νήσου Μήλου έχει εξαλλοιώσει τα προ-υπάρχοντα ηφαιστειακά και μεταμορφωμένα πετρώματα και είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή των ιχνοστοιχείων μεταξύ των πετρωμάτων και των πτητικών ουσιών, ή την απορρόφηση τους. Έχουμε συλλέξει έναν αριθμό δειγμάτων από τα σημεία όπου τα ζεστά αέρια εξέπνεαν. Τα δείγματα είναι είτε από την παραλία είτε είναι πετρώματα που συλλέγονται μέσα στα πολύ ρηχά νερά. Οι ακτίνες Χ φθορισμού και η μέθοδος περίθλασης ακτίνων Χ χρησιμοποιήθηκαν για τον χαρακτηρισμό των δειγμάτων χημικά και ορυκτολογικά. Ο βαθμός της μεταβολής των διαφόρων πετρωμάτων είναι υψηλός, καθώς και η συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού των ιχνοστοιχείων που αναλύσαμε, όπως Ζη, Cu, Sn, Sb, Pb, Zr, Υ, Rb, Br, As, Ba , Ni, Pd, Mn, Cd, Ag, Tc, Co, Nb και Sr. Η ορυκτολογική και γεωχημική σύγκριση των υδροθερμικά εξαλλοιωμένων και άθικτων πετρωμάτων της περιοχής Παλαιοχωρίου βοηθά στη διάκριση παρόμοιας δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, και ως εκ τούτου, σκοπεύουμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ότι αυτή η υδροθερμική δραστηριότητα έχει εξαπλωθεί σε μια ευρύτερη περιοχή, αντί να εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του δείγματος.