Μελέτη μεθόδων αυτόματης αναγνώρισης γραφέα αρχαίων κειμένων - Κολλιόπουλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής, 2014)
Το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον της παρούσης διπλωματικής επικεντρώνεται στην αυτόματη αναγνώριση γραφέα από τα κείμενά του. Η αναγνώριση του γραφέα μπορεί να προσφέρει μεταξύ άλλων σαφή χρονολόγηση αρχαίων χειρογράφων. Η ταχύτητά και η αξιοπιστία της αναγνώρισης γραφέων την καθιστούν χρήσιμη τόσο στις επιστήμες Ιστορίας και Αρχαιολογίας όπου ο όγκος των αρχαίων κειμένων είναι τεράστιος όσο και σε σύγχρονα ζητήματα που ζητούν επίλυση. Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής μια νέα μέθοδος αυτόματης αναγνώρισης γραφέων, μελετάται, κατανοείται και εφαρμόζεται. Η μεθοδολογία αυτή υπολογίζει αρχικά την καμπυλότητα σε κάθε εικονοστοιχείο του περιγράμματος κάθε γράμματος του εγγράφου. Στη συνέχεια εκτελεί κατά ζεύγη συγκρίσεις των ακολουθιών των καμπυλοτήτων των αλληλουχιών που αντιστοιχούν σε δύο τυχούσες υλοποιήσεις του ίδιου συμβόλου της αλφαβήτου. Προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αντιστοίχισης των περιγραμμάτων βέλτιστα κατά την έννοια των ελάχιστων τετραγώνων χρησιμοποιούμε μια νέα πρόταση με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα. Στην συνέχεια χρησιμοποιείται ένα κριτήριο για την ποσοτικοποίηση της ομοιότητας μεταξύ των δύο υλοποιήσεων του ίδιου συμβόλου της αλφαβήτου κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο και βέλτιστο. Η μέθοδος εφαρμόστηκε στον βυζαντινό κώδικα <<Αθηναίων πολιτεία>> του Αριστοτέλους και τα πρώτα αποτελέσματα είναι σαφώς ενθαρρυντικά.