Αστική αναγέννηση και βιοκλιματικός σχεδιασμός για την κίνηση των πεζών στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας - Σμυρναίου, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Το περπάτημα στην πόλη, αποτελεσματικός και λειτουργικός τρόπος μετακίνησης καθώς και περίπατος αναψυχής, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί βασικό στοιχείο ενός βιώσιμου συστήματος μεταφοράς. Στον αστικό ιστό των κέντρων των ευρωπαϊκών πόλεων αποτυπώνεται η ιστορία και τα σύμβολα των μεγάλων αστικών συγκεντρώσεων της Ευρώπης. Η πόλη-πυρήνας δανείζει την ταυτότητα της στην πόλη-περιφέρεια· αποτελεί συνακόλουθα περιοχή με μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης στην οποία εστιάζονται στρατηγικές αστικής αναγέννησης. Η Αθήνα, μία από τις σημαντικές πόλεις της Ελλάδας το 1833, καθίσταται στο τέλος του 19ου αιώνα το κέντρο της εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής εξουσίας και των κύριων δραστηριοτήτων της χώρας. Στο Εμπορικό Τρίγωνο, η κοινωνική διαστρωμάτωση και η μίξη των χρήσεων γης διαμορφώνουν την εικόνα μιας πόλης που σφύζει από ζωντάνια. Η ατμόσφαιρα αυτή του συμπαγούς κέντρου πόλης παρατηρείται και στις επόμενες δεκαετίες, παρά τις διαδικασίες μετασχηματισμού της πόλης λόγω των εκάστοτε συνθηκών. Ομως, η έντονη προαστιακή ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών (κατοικία, βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο και χώροι αναψυχής, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις) στέρησε από το Εμπορικό Τρίγωνο την αποκλειστικότητα και τη συμβολική χωροθέτηση κεντρικών λειτουργιών τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας. Λόγω της οικονομικής κρίσης, η μείωση της κατανάλωσης, έπληξε κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδήγησε σε εκτεταμένη εκκένωση χώρων στέγασης χρήσεων του τριτογενούς τομέα, στην ερήμωση της περιοχής και στη συνεπαγόμενη τάση περαιτέρω κοινωνικής υποβάθμισης. Ο πολλαπλασιασμός των χώρων διασκέδασης (all-day cafes και εστιατόρια) δίνει ζωντάνια στο κέντρο της Αθήνας. Όμως, η συνακόλουθη συνεχώς αυξανόμενη δυσαναλογία μεταξύ αυτών των χώρων και των καταστημάτων λιανικού ή/και χονδρικού εμπορίου αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής μελέτης. Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη καταπάτηση του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και τροχοφόρα των θαμώνων θέτει περισσότερα εμπόδια από τα ήδη υπάρχοντα (έλλειψη συντήρησης της υποδομής και εφαρμογής διατάξεων στον κοινόχρηστο χώρο) στην κίνηση των πεζών και συρρικνώνει υπαίθριες εκδηλώσεις, κατάλληλες για τις ευνοϊκές τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, προσβάσιμες για όλους τους πολίτες.Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη πόλη με την ασκούμενη πολιτική, συμφέρουσα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο σημερινό σύνθετο πλαίσιο λόγω της οικονομικής ύφεσης. Η αστική αναγέννηση με ρυθμιστή το περπάτημα θα συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην κοινωνική συνοχή και συλλογικότητα, στην αναζωπύρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην αισθητική αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου και στη συνεπαγόμενη ανάδειξη της ιστορικής/πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας.