Βελτιστοποίηση σχεδιασμού ακτινωτών δικτύων μεταφοράς νερού - Ντούξη, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η οικονομοτεχνική βελτιστοποίηση ακτινωτών δικτύων μεταφοράς νερού. Το δίκτυο διαστασιολογείται με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο το συνολικό κόστος των σωληνώσεων και παράλληλα να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις πίεσης του δικτύου ώστε να εξυπηρετεί τους οικισμούς απρόσκοπτα. Εξετάζεται επίσης η οικονομικότητα των συνηθέστερων υλικών σωληνώσεων του εμπορίου. Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μία περιγραφή των υδρευτικών έργων. Περιγράφεται το εσωτερικό και το εξωτερικό υδραγωγείο και η δεξαμενή ρύθμισης. Υπενθυμίζονται επίσης οι αρχές Υδραυλικής που ακολουθεί η λειτουργία των κλειστών υπό πίεση αγωγών. Στο 2ο Κεφάλαιο αναλύονται και συγκρίνονται τα υλικά σωληνώσεων δικτύων ύδρευσης ως προς τις διαθέσιμες διαμέτρους και κλάσεις αλλά κυριότερα ως προς το κόστος τους. Στο 3ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η γενική έννοια της βελτιστοποίησης με έμφαση στο γραμμικό προγραμματισμό από τη φυσική και τη μαθηματική του σκοπιά. Στη συνέχεια η ανάλυση εισχωρεί στην περίπτωση των ακτινωτών δικτύων βαρύτητας. Γίνεται επίσης μία εισαγωγή στο λογισμικό επίλυσης προβλημάτων γραμμικού προγραμματισμού Lingo. Στο 4ο Κεφάλαιο, το θεωρητικό υπόβαθρο του προηγούμενου Κεφαλαίου βρίσκει εφαρμογή στο δίκτυο ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας, το οποίο τροφοδοτείται από τον ταμιευτήρα Σμοκόβου, με τη βοήθεια του Lingo. Στο 5ο Κεφάλαιο διατυπώνονται τα συμπεράσματα από την εφαρμογή και τονίζεται η σημασία της. In this diploma thesis the method of linear programming is used in order to define the technical and economical elements, that optimize the operation of an urban water conveyance and distribution system. The water main is dimensioned in such a way as to be the lowest possible total cost of the pipes and at the same time to satisfy the pressure requirements in order to serve the municipality properly. Before the optimization a significant decision has to be taken, related to the pipe material. The selection of the material depends mainly on the cost and range of diameters and pressures. In the First Chapter there is a description of the urban water distribution systems components and the hydraulic principles of the design of water supply networks. The Second Chapter analyzes and compares various pipe materials due to available diameters, pressures and cost. The Third Chapter presents the general framework of the optimization with emphasis on linear programming. Then the analysis focuses on non-looped water distribution systems where the water flow is carried out from high to lower heights due to gravity. There is also an introduction to Lingo, a programm that solves linear and non-linear programming problems in order to curtail the duration of the computational procedures. In Chapter Four, the method applies on the water distribution system of the eastern part of the Prefecture of Karditsa, which is sourced from Smokovo lake. Chapter Five includes the conclusions of the implementation and highlights the importance of the method.