Ο ατμοσφαιρικός σωματιδιακός φόρτος στην Πολυτεχνειούπολη, σύσταση σωματιδίων PM10 και PM2.5 - Οικονόμου, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Προστασίας Περιβάλλοντος στη Μεταλλουργία & Τεχνολογία Υλικών, 2014)
Ως σωματιδιακή ύλη στην ατμόσφαιρα ορίζεται ύλη στερεή ή υγρή που βρίσκεται σε διασπορά στον αέρα και αποτελείται από διακριτά σωματίδια με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό των μικρών μορίων δηλαδή διαμέτρου περίπου 0,0002 μm, και μικρότερο από 500 μm. Τα αιωρούμενα σωματίδια και ειδικά αυτά με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) και 2,5μm (PM2.5) είναι ικανά να προκαλέσουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον άνθρωπο. Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε δειγματοληψία των δυο παραπάνω κλασμάτων σε κατάλληλα φίλτρα, με χρήση του δειγματολήπτη TCR Tecora Sentinel PM. Οι δειγματοληψίες διεξήχθησαν σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος ξεκινά από τις 25 Μαΐου 2012 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012, με τις δειγματοληψίες να λαμβάνουν χώρα παράλληλα στο επίπεδο του εδάφους και σε απόσταση 14 m από το έδαφος και αφορούσαν αποκλειστικά μετρήσεις PM2.5 προκειμένου να συγκριθούν οι συγκεντρώσεις και η ιοντική σύστασή τους στο επίπεδο του εδάφους και στα 14m. Η δεύτερη περίοδος ξεκινά από 7 Δεκεμβρίου του 2012 και τελειώνει 19 Απριλίου του 2013, με παράλληλη επίσης δειγματοληψία των PM10 και PM2.5, σε απόσταση 14 m από το έδαφος προκειμένου να συγκριθούν τα δύο κλάσματα ως προς τις συγκεντρώσεις τους και την σύσταση του ιοντικού κλάσματος. Ακολουθήθηκε πρότυπη πειραματική μεθοδολογία τόσο για την δειγματοληψία όσο και για τους προσδιορισμούς. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν συζητούνται σε επίπεδο σύγκρισης των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων των PM2.5 και της σύστασης του ιοντικού κλάσματος σε δύο επίπεδα: στο έδαφος και στα 14 m. Επί πλέον, συγκρίνονται τα δύο κλάσματα PM10 και PM2.5 τόσο από την άποψη των συγκεντρώσεων όσο και από την άποψη της διαφοροποίησης της κατανομής των ιοντικών ειδών σε κάθε ένα κλάσμα. Τέλος, συζητείται η εποχιακή μεταβλητότητα των θειικών και νιτρικών και γίνεται μία προκαταρκτική προσπάθεια σύνδεσης της σύστασης με πηγές προέλευσης.