Υδρολογική ανάλυση - προσομοίωση στην Πειραματική Λεκάνη Ραφήνας - Κοτσιφάκης, Κωνσταντίνος Γ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση και προσομοίωση μεμονωμένων γεγονότων βροχής με χρήση τριών μεθόδων άμεσης απορροής (των Μοναδιαίων Υδρογραφημάτων Snyder, Soil Conservation Service (SCS) και Clark) με τη βοήθεια του λογισμικού HEC – HMS, καθώς και η διερεύνηση αξιοποίησης μοντέλου 24ωρης πρόγνωσης της βροχής για την εκτίμηση της πλημμύρας. Η περιοχή μελέτης τοποθετείται στην Ανατολική Αττική και αναφέρεται ως Πειραματική Λεκάνη Ραφήνας. Παρουσιάζει ενδιαφέρον από υδρολογική άποψη, λόγω της έντονης αστικοποίησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αλλά και της διαφοροποίησης των χαρακτηριστικών αυτής, εξαιτίας των συχνών πυρκαγιών. Ακόμα, η πρόσφατη μεταφορά του υδρομετρικού σταθμού εξόδου της, οδήγησε σε μεταβολή της οριοθέτησης και του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η επικαιροποίηση της εκτίμησης των χαρακτηριστικών της, όπως έχουν προκύψει από προγενέστερες έρευνες. Τα απαιτούμενα δεδομένα μετρήσεων βροχής και απορροής λήφθηκαν από το Υδρολογικό Παρατηρητήριο Αθηνών (HOA), από το οποίο και παρακολουθείται η περιοχή. Η γεωμορφολογική προσομοίωση της περιοχής πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), κυρίως με χρήση της εργαλειοθήκης HEC – GeoHMS. Μέσω αυτής πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία του ψηφιακού μοντέλου εδάφους και διαμορφώθηκαν τα αναγκαία δεδομένα, τα οποία και εισήχθησαν στο μοντέλο HEC – HMS. Ακολούθησε η υδρολογική προσομοίωση, με χρήση οκτώ επεισοδίων βροχής, της Πειραματικής λεκάνης, διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε βαθμονόμηση (πέντε επεισόδια) και επαλήθευση (τρία επεισόδια) του μοντέλου. Ολοκληρώνοντας αυτό το στάδιο, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις μέθοδοι άμεσης απορροής δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους σημαντικές αποκλίσεις. Τέλος, διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης δεδομένων 24ωρης πρόγνωσης υετού για την εκτίμηση της πλημμυρικής παροχής σε δύο χαρακτηριστικά επεισόδια, που σημειώθηκαν κατά την περίοδο μελέτης. Παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης με βάση τα δεδομένα πρόγνωσης και μέτρησης, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.