Μελέτη και σύγκριση επιδόσεων κατανεμημένων βάσεων δεδομένων σε υπολογιστικές υπηρεσίες νέφους - Σεριάτος, Γεώργιος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής. Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, 2014)
Η ραγδαία αύξηση του όγκου των δεδομένων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων βάσεων δεδομένων. Οι παραδοσιακές σχεσιακές βάσεις παρά την ευρεία αποδοχή τους και την πληθώρα χαρακτηριστικών που προσφέρουν, παρουσιάζουν αδυναμίες όταν καλούνται να διαχειριστούν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο δεδομένων. Προκειμένου να γίνει εφικτή η διαχείρισή και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τα δεδομένα αυτά, τα νέα συστήματα βάσεων δεδομένων διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά, προσαρμόζοντας τη δομή των δεδομένων και εγκαταλείποντας κάποια λειτουργικότητα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα οριζόντιας κλιμάκωσης και κατανομής των δεδομένων σε πολλαπλούς κόμβους για παράλληλη αποθήκευση και επεξεργασία. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η ανάλυση της αρχιτεκτονικής τριών τέτοιων βάσεων, της HBase της Cassandra και της MongoDB, καθώς και η σύγκριση των επιδόσεων τους σε περιβάλλον υπολογιστικής υπηρεσίας νέφους με χρήση του μετροπρογράμματος YCSB για διάφορα σενάρια χρήσης.