Επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης: Περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριότητας, καινοτομία και ανάπτυξη στην Ευρώπη - Πανταζής, Γεώργιος (Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2014)
Τις τελευταίες δεκαετίες οι οικονομίες πολλών χωρών βασίζονται ολοένα και περισσότερο στην γνώση. Αυτή η τάση οδήγησε στην πιο αποτελεσματική αξιοποίηση παραγόντων παραγωγής όπως η ανθρώπινη εργασία, οι φυσικοί πόροι και η ενέργεια ενώ παράλληλα είχε ως αποτέλεσμα και την άνθηση του τομέα των υπηρεσιών και της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης γενικότερα (Contractor, Lorange, 2002). Η επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης επικεντρώνεται σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να είναι υψηλής, χαμηλής τεχνολογίας ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν διαφορές όσον αφορά το περιβάλλον, τις καινοτομικές δραστηριότητες και την επίδραση της κρίσης, μεταξύ επιχειρήσεων οι οποίες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με: • τον ευρύτερο κλάδο στον οποίο ανήκουν (υψηλής τεχνολογίας, χαμηλής τεχνολογίας και υπηρεσίες) • την χώρα προέλευσης τους και • την εισαγωγή ή όχι στην αγορά νέων προιόντων/υπηρεσιών κατά την χρονική περίοδο 2007-2009. Το περιβάλλον των επιχειρήσεων εξετάστηκε με βάση την συμφωνία/διαφωνία τους με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τις τεχνολογικές αλλαγές, την ζήτηση των προιόντων/υπηρεσιών τους και τον ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά που δραστηριοποιούνται, την συμβολή ή όχι συγκεκριμένων παραγόντων όπως οι δραστηριότητες Ε&Α, η συνεργασία με επιστημονικούς ερευνητικούς οργανισμούς ή η ικανότητα τους να προσαρμόζουν προιόντα σε συγκεκριμένες ανάγκες καταναλωτών και αγορών στο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Επίσης οι επιχειρήσεις προσδιόρισαν τον βαθμό στον οποίο διάφορα προβλήματα όπως το ρίσκο που συνδέεται με την αγορά και τις νέες τεχνολογίες, η δυσκολία στην εύρεση χρηματοδότησης, συνεργατών και εργαζομένων με συγκεκριμένες δεξιότητες και διάφορανομικά/θεσμικά εμπόδια όπως η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματική προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας δημιούργησαν προβλήματα κατά την λειτουργία τους και την ανάπτυξη τους. Από άποψη καινοτομικών δραστηριοτήτων εξετάζονται: η εισαγωγή νέων προιόντων/υπηρεσιών στην αγορά, η εφαρμογή των διάφορων ειδών καινοτομίας (καινοτομίες διεργασιών, καινοτομίες μάρκετινγκ και οργανωσιακές καινοτομίες) όπως επίσης και η χρήση των διαφόρων μεθόδων προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας που έχουν στην διάθεση τους οι επιχειρήσεις. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε τμήμα του ερωτηματολογίου του προγράμματος AEGIS και με την χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS πραγματοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης (one way ANOVA, t-test), και συσχέτισης (τεστ x2) για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ των ομάδων επιχειρήσεων. Από την ανάλυση προκύπτουν για τις ομάδες κλάδων οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται, της καινοτομικής τους συμπεριφοράς και της επίδρασης της κρίσης. Σε επίπεδο χωρών προέλευσης εντοπίζονται γενικές τάσεις αλλά και περιπτώσεις χωρών που διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες ανάλογα με την ερώτηση που εξετάζεται.