Κατεργασιμότητα κραμάτων τιτανίου - Παρίσης, Αντώνης (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Κατά τη μελέτη όλων των υλικών, σημαντικό ρόλο παίζει και η μελέτη της κατεργασιμότητάς τους, δηλαδή της ικανότητάς τους να μορφοποιούνται και να μετασχηματίζονται από την αρχική ακατέργαστη μορφή τους σε επιθυμητές μορφές. Η μελέτη αυτή σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Έτσι, κατά την εξέταση της κατεργασιμότητας ενός υλικού, είναι επιθυμητό να ευρεθούν όλοι οι μηχανισμοί που σχετίζονται με την κατεργασία αλλά και όλα τα μεγέθη τα οποία αποτελούν αντικείμενο εξέτασης, όπως είναι οι δυνάμεις κοπής και οι αναπτυσσόμενες τάσεις. Επιπλέον όμως, σημασία έχει να ευρεθούν και οι ιδανικές συνθήκες κοπής, προκειμένου να μπορεί να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση της κατεργασιμότητας του υλικού. Το τιτάνιο είναι ένα πολύ σημαντικό υλικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύ σημαντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές. Το τιτάνιο και η κατεργασιμότητα του είναι το αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας. Ο στόχος της εργασίας είναι να μελετηθεί η κατεργασιμότητα του τιτανίου σε σχέση με τις ιδιότητες του υλικού και να ληφθεί μία γενική εικόνα των συνθηκών που σχετίζονται με την κατεργασία του. Επιπλέον, γίνεται μία προσπάθεια να αναλυθούν συγκεκριμένες μελέτες που έχουν γίνει επάνω σε κράματα τιτανίου και να εξαχθούν βασικά συμπεράσματα σε σχέση με τις ιδανικές συνθήκες κοπής του τιτανίου.