ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΑΘΗΝΑΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2014)
Η παρούσα εργασία σκοπό έχει τη μελέτη των παραμέτρων που αποτελούν την εκκένωση και το σχέδιο εκκένωσης χώρων εργασίας και ιδιαίτερα υπόγειων χώρων. Μέσα από το θεωρητικό μέρος, γίνεται αναφορά στην ασφάλεια των εργαζομένων, στις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα κτήρια, και στις ενέργειες και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των λειτουργιών ενός χώρου. Γίνεται ανάλυση του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας και των παραμέτρων που το αποτελούν. Στο πειραματικό μέρος γίνεται χρήση στοιχείων προερχόμενα από έρευνες, κανονισμούς παθητικής πυροπροστασίας (ελληνικούς και ξένους) με σκοπό την εξαγωγή εκτιμήσεων για προσδιορισμό χρόνων που αφορούν το τμήμα της εκκένωσης το οποίο επηρεάζεται από την ανθρώπινη συμπεριφορά και εξαρτάται από τα διατιθέμενα μέσα και εγκαταστάσεις του υπόγειου χώρου. Για τον υπολογισμό του χρόνου που αφορά την κίνηση των ανθρώπων κατά την εκκένωση γίνεται μία αναλυτική προσέγγιση με τη χρήση προγραμμάτων προσομοίωσης. Μέσα από τα προγράμματα γίνεται μελέτη και σύγκριση των παραμέτρων, όπως η πυκνότητα, ο συνωστισμός και οι προδιαγραφές των οδεύσεων διαφυγής, με σκοπό να δημιουργήσουμε την ιεραρχία με την οποία αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν την εκκένωση. Ακόμη γίνεται ένας έλεγχος στους κανονισμούς που ήδη υπάρχουν για τις οδεύσεις διαφυγής με σκοπό την επαλήθευση ή ακόμη και την δημιουργία νέων κανονισμών. Τέλος, όλες οι οδηγίες και οι κανόνες που προκύπτουν από την πειραματική διαδικασία, επαληθεύουν το σχέδιο εκκένωσης στον υπόγειο χώρου του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.