Εκτίμηση ρυπαντικής επικινδυνότητας παράκτιων υδροφορέων με τη χρήση του πολυκριτηριακού δείκτη GALDIT - Περδικάκη, Μάρθα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών. Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη προσπάθεια παρακολούθησης των παράκτιων υδροφορέων και τη διερεύνηση της τρωτότητας ενός υδροφορέα ως προς τη θαλάσσια διείσδυση. Η εξέταση του φαινομένου επικεντρώθηκε στην υδρολογική λεκάνη του Θορικού που βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα της Αττικής και βόρεια του Λαυρίου. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για τη συγγραφή της διπλωματικής περιλαμβάνουν βιβλιογραφική αναφορά σε ζητήματα σχετικά με τη θαλάσσια διείσδυση, συγκέντρωση υπαρχόντων γεωλογικών , υδρολογικών, υδρογεωλογικών και κλιματικών στοιχείων από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή έρευνας και έρευνα πεδίου με λήψη και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων από τα πηγάδια της περιοχής. Οι χημικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων επεξεργάστηκαν και παρουσιάστηκαν πίνακες και σχήματα ενώ στη συνέχεια σχεδιάστηκαν χάρτες, με τη χρήση λογισμικών πακέτων ArcMap10.1 και MapInfo Professional 9..0, σχετικά με τη πιεζομετρία και τη κατανομή των συγκεντρώσεων των ιόντων στη περιοχή. Τέλος υπολογίστηκε ο βαθμός τρωτότητας του υδροφορέα στη θαλάσσια διείσδυση σύμφωνα με το πολυκριτηριακό δείκτη GALDIT. Πιο αναλυτικά, στο 1ο και 2ο κεφάλαιο παρατίθενται βιβλιογραφικά στοιχεία ως προς το φαινόμενο της θαλάσσιας διείσδυσης στα παράκτια υδροφόρα συστήματα. Το 3ο κεφάλαιο αναφέρεται σε γεωγραφικά, ιστορικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής έρευνας(Λαυρεωτική) και τις χρήσεις γης. Το 4ο κεφάλαιο επεξεργάζεται βροχομετρικά στοιχεία διαθέσιμα από το μετεωρολογικό σταθμό του Λαυρίου. Το 5ο κεφάλαιο αναφέρεται στα γεωλογικά και λιθολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το 6ο στην υδρογεωλογία. Στο 7ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων με τους αντίστοιχους χάρτες. Το 8ο κεφάλαιο αναλύει τη τρωτότητα του υδροφόρου του Θορικού ως προς τη θαλάσσια διείσδυση με τη χρήση του δείκτη GALDIT. Στο τέλος της διπλωματικής εργασίας παρατίθενται συμπεράσματα για την έρευνα που διεξήχθη.