Γεωφυσική έρευνα στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο - Λοϊζος, Φωκίων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται το υπέδαφος του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο με γεωφυσικές μεθόδους. Ο σκοπός της έρευνας είναι να εντοπιστούν εάν υπάρχουν ή όχι δομές στο υπέδαφος του ναού, οι οποίες πιθανόν να ανήκουν στο προγενέστερο ναό που καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά τον Περσικό Πόλεμο τον 5ο αιώνα π. Χ. Αρχικά, έγινε σχεδιασμός της γεωφυσικής έρευνας με βοήθεια πληροφοριών της περιοχής, όπως γεωλογικά και αρχαιολογικά στοιχεία. Αφού σχεδιάστηκε η γεωφυσική έρευνα έγιναν μετρήσεις μέσα στον ναό με 3 διαφορετικές γεωφυσικές μεθόδους, την ηλεκτρομαγνητική μέθοδο (ΕΜΙ), το γεωραντάρ (GPR) και την ηλεκτρική μέθοδο (ERT). Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις επιτόπου μη καταστρεπτικές μεθόδους, μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκεί έγινε επεξεργασία με τρία διαφορετικά προγράμματα στον υπολογιστή, το Surfer της Golden Software, το REFLEXW της Sandmeier Scientific Software, και το RES2DINV της Geotomo Software. Από την εκτενή ανάλυση, επεξεργασία, και ερμηνεία των γεωφυσικών αποτελεσμάτων παρατηρήθηκαν κάποιες ανωμαλίες του υπεδάφους που πιθανόν να οφείλονται στην ύπαρξη τοιχίων και άλλων δομών και εκτιμώνται να έχουν προκληθεί από ανθρωπογενείς αιτίες.