Ανάλυση της αεροδυναμικής απόδοσης πτέρυγας με καμπυλομένο ακροπτερύγιο (Winglet) - Εζνεπίδης, Ραφαήλ Άγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών.Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2014)
Στο παρόν εκπόνημα γίνεται μελέτη της αεροδυναμικής απόδοσης των πτερύγων με καμπυλομένο ακροπτερύγιο (Winglet) έχοντας ως παράμετρο τις διάφορες εφικτές παραλλαγές στην γεωμετρία τους. Για την υπολογιστική προσομοίωση της ροής χρησιμοποιήθηκε η μη μόνιμη μέθοδος των στοιχείων στροβιλότητας. Αρχικά έγινε προσπάθεια να εξακριβωθεί, σε αυτού του είδους τις γεωμετρίες η αξιοπιστία της μεθόδου χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης πειραματικά αποτελέσματα. Για τον σκοπό αυτό και λόγω της δυσκολίας διεξαγωγής πειράματος, η διαδικασία έγινε αντίστροφα συνεπώς αντλώντας στοιχεία από σχετικό πείραμα, έγινε μελέτη, σχεδιασμός και προσομοίωση τριών ειδών πτερύγων. Έπειτα συγκρίθηκαν η στροβιλότητα και ο λόγος άνωσης προς αντίσταση (L/D) και βγήκαν συμπεράσματα όσον αφορά τις βασικές τιμές των παραμέτρων που επηρεάζουν το πρόβλημα. Τέλος, αξιοποιώντας όλο αυτό το υλικό έγινε η παραμετρική ανάλυση από την οποία προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά την γεωμετρία των winglets και το πώς αυτή επηρεάζει την αεροδυναμική του απόδοση.