Διαχείριση και Παρακολούθηση Υποδομής Νέφους - Βλασταράς, Νικόλαος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2014)
Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πλατφόρμας για τη διαχείριση υποδομής cloud computing. Η πλατφόρμα αυτή εκμεταλλεύεται τα οφέλη που προκύπτουν από την παροχή REST API από τους παρόχους υπηρεσιών cloud computing για τον χειρισμό των εικονικών μηχανών καθώς και από τις τεχνικές configuration management για τη γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση πακέτων λογισμικού. Αρχικά έγινε μελέτη των απαιτήσεων για την υλοποίηση της πλατφόρμας, λειτουργικές και μη, με σκοπό τον προσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας της. Οι απαιτήσεις αυτές προέκυψαν από μελέτη των ήδη υπαρχουσών λύσεων και το τι προσφέρουν στους χρήστες. Έπειτα, έγινε λεπτομερής σχεδιασμός της πλατφόρμας. Ορίστηκαν με σαφήνεια τα διακριτά τμήματα της πλατφόρμας καθώς επίσης και οι αρμοδιότητές τους. Στη συνέχεια επιλέχθηκε η κατάλληλη αρχιτεκτονική για κάθε τμήμα ενώ επιλέχθηκαν και τα εργαλεία λογισμικού που θεωρήθηκε ότι θα βοηθήσουν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Το μοντέλο που πρεσβεύει η πλατφόρμα που υλοποιήθηκε στα πλαίσια αυτής της εργασίας στοχεύει στην ενοποίηση της διαχείρισης της υποδομής cloud computing από διαφορετικούς παρόχους. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μην δεσμεύονται με τις υπηρεσίες μόνο ενός παρόχου αλλά να επιλέγουν και να συνδυάζουν υπηρεσίες από διαφορετικούς ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών αλλά και τις αντίστοιχες τιμολογιακές πολιτικές.