Ανάλυση αποτελεσμάτων προσομοίωσης της συνεχούς εκμετάλλευσης πολυστρωματικών κοιτασμάτων λιγνίτη - Παναγιωτίδης, Δανιήλ-Αβραάμ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών.Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Εξόρυξης Πετρωμάτων, 2014)
Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελλάδας επιτυγχάνεται, κατά κανόνα, με τη χρήση συνεχών συστημάτων εξόρυξης, μεταφοράς και απόθεσης, τα οποία συνίστανται από καδοφόρους εκσκαφείς, ταινιόδρομους και αποθέτες (Γερμανική Μέθοδος). Κύριο χαρακτηριστικό των κοιτασμάτων υπό εκμετάλλευση είναι η συγκρότηση τους από εναλλαγές λιγνιτικών ενστρώσεων και ενστρώσεων στείρων αργιλικών, μαργαϊκών και αμμούχων σχηματισμών. Η ιδιαίτερη αυτή γεωλογία επιβάλλει την εφαρμογή εκλεκτικής εξόρυξης. Οι συχνές αλλαγές του υλικού που εξορύσσεται, συνδυαζόμενες με τις κρατήσεις του πάγιου εξοπλισμού, ενισχύουν την πολυπλοκότητα και στοχαστική φύση της λειτουργίας των ορυχείων. Η ρεαλιστική προσομοίωση των παραπάνω μεταλλευτικών συστημάτων μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο επιχειρησιακής έρευνας, παρέχοντας εκτιμήσεις για την παραγωγή, τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και τη διακίνηση του υλικού. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων προσομοιώσεων του συστήματος εξόρυξης-φόρτωσης και μεταφοράς του Ορυχείου Καρδιάς της ΔΕΗ Α.Ε. Συγκεκριμένα, στόχος της εργασίας είναι ο προσδιορισμός της επίδρασης στα αποτελέσματα της μελέτης, που επιφέρει η χρήση διαφορετικών κατανομών πιθανοτήτων για την περιγραφή των τυχαίων μεταβλητών εισόδου (random input variables) και η συνολική αξιολόγηση του ρεαλισμού του μοντέλου. Αρχικά πραγματοποιείται μια αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα, στην παραγωγική διαδικασία του υπό εξέταση ορυχείου, στις βασικές έννοιες της προσομοίωσης και στις διαδικασίες προσδιορισμού των κατανομών τυχαίων μεταβλητών εισαγωγής (input modeling). Στη συνέχεια παρουσιάζεται το μοντέλο προσομοίωσης του ορυχείου που αναπτύχθηκε, οι διαδικασίες διαμόρφωσης των κατανομών και ακολουθεί η επεξεργασία και ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης. Για τη μοντελοποίηση των παραγωγικών συστημάτων του ορυχείου εφαρμόζεται στοχαστική προσέγγιση, δηλαδή χρησιμοποιείται η μέθοδος προσομοίωσης διακριτών γεγονότων που υλοποιείται στο λογισμικό Arena Simulation της Rockwell Automation. Τα δεδομένα εισόδου προκύπτουν από την επεξεργασία των διαθέσιμων καταγραφών και κρατήσεων του εξοπλισμού του πραγματικού συστήματος για ένα έτος λειτουργίας (2006). Πραγματοποιούνται δυο κατηγορίες αναλύσεων για το ίδιο μοντέλο προσομοίωσης. Η πρώτη αφορά σε εμπειρικές κατανομές πιθανοτήτων για τη μοντελοποίηση των μεταβλητών εισόδου ενώ η δεύτερη στη χρήση θεωρητικών κατανομών.