ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ REFLECTORLESS TOTAL STATIONS - Κουτρομάνος, Δημήτριος (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Η μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει νέα πεδία έρευνας που δίνουν έναυσμα στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και εφαρμογών στη Γεωδαισία, αφήνοντας πίσω προβλήματα τα οποία παλαιότερα θα ήταν δύσκολο έως και αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Αναπτύχθηκαν γεωδαιτικοί σταθμοί οι οποίοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μετρήσεις χωρίς τη χρήση ανακλαστήρα, με την ακρίβεια των μετρήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες, να είναι αντίστοιχη των μετρήσεων με την χρήση ανακλαστήρα.Οι νέες αυτές δυνατότητες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και να μελετώνται σε θεωρητικό και πειραματικό επίπεδο, για να διαπιστωθεί η ακρίβειά και η αξιοπιστία τους. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία πραγματοποιείται στα πλαίσια αυτών των θεωρητικών και πειραματικών διερευνήσεων. Έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη μια μεθοδολογίας η οποία θα επιτρέπει τις μετρήσεις σημείων τα οποία βρίσκονται κάτω από τη στάθμη του νερού, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν, με βάση πάντα τους νόμους της φυσικής και της Γεωδαισίας. Στο Κεφάλαιο Ι γίνεται αναλυτική περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν τις μετρήσεις χωρίς ανακλαστήρα τόσο στον αέρα όσο και στο νερό ( [9] ), τους νόμους της Φυσικής και της Γεωδαισίας που επιδρούν και διαμορφώνουν τις μετρήσεις (παράγραφος 1.2,1.3,[12]) και γίνεται προσπάθεια να υπολογιστούν οι απαραίτητες διορθώσεις (παράγραφος 2.2,[4]), λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους, για να μπορέσουν τα αποτελέσματα να προσεγγίσουν με αξιοπιστία και ακρίβεια τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται στην ατμόσφαιρα. Η μεθοδολογία που αναπτύσσεται στο Κεφάλαιο ΙΙ (παράγραφος 2.2,[4]), προκειμένου να μπορέσει να θεωρηθεί εφαρμόσιμη και με αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από μια πειραματική διαδικασία (παράγραφος 2.3), με την οποία γίνεται προσπάθεια να προσομοιωθεί η θεωρητική διατύπωση όσο το δυνατόν πιο πιστά και να εξαχθούν αποτελέσματα με βάσει τα οποία θα κριθεί η μεθοδολογία. Τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας επεξεργασμένα με βάση τους παράγοντες που επηρεάζουν τις μετρήσεις, είναι διορθωμένες μετρήσεις και ακολούθως διορθωμένες συντεταγμένες σημείων. Ακόμη διερευνάται και το βάθος στο οποίο καθίσταται δυνατή η μέτρηση των σημείων, με κριτήρια αξιοπιστίας αλλά και με αντικειμενικά κριτήρια, όπως η ισχύς του επιστρεφόμενου σήματος.