Ανάπτυξη διαδικτυακού γεωχωρικού συστήματος διαχείρισης περιέχομενου με αξιοποίηση ελεύθερων τεχνολογιών ανοικτού κώδικα. Παράδειγμα εφαρμογής στον αγροτικό χώρο. - Πισπιδίκης, Ιωάννης (΅Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας-Κτηματολογίου, 2014)
Απώτερος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διαδικτυακού γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών,που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης εργαλείων και λογισμικών ανοικτού κώδικα.Ακόμη, σκοπός της εργασίας είναι η υποκίνηση περαιτέρω συζήτησης και εμπειρικής έρευνας, με κύριο γνώμονα τη στροφή προς την αξιοποίησηελεύθερων συστημάτων για την επίλυση διαφόρων θεμάτων.Το συγκεκριμένο σύστημα καλύπτει τις ανάγκες τόσο του διαχειριστή όσο και του χρήστη, ενώ η εγκατάστασή του είναι άμεση και εύχρηστη. Στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας επιχειρείται η ανάλυση των βασικώνσυστατικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του συστήματος, τα οποία αποτελούνται απότη βάση δεδομένων PostgreSQL/PostGIS, τον εξυπηρετητή χαρτών GeoServer και τον εξυπηρετητή Διαδικτύου Apache. Για την ανάπτυξη και τη διασύνδεση των ανωτέρω είναι αναγκαία η χρήση διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού, όπως είναι η PHP και η JavaScript.Παράλληλα, θα γίνει μνεία των διαφόρων διαθέσιμων λύσεωνγια την ανάπτυξη WebGISεφαρμογών. Τέλος, το συγκεκριμένο διαδικτυακό γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών εφαρμόστηκε με τέτοια μεθοδολογία, ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες οπτικοποίησης και αίτησης χαρτών του αγροτικού χώρου στην περιοχή του Έβρου. Οι τελευταίοι, απεικονίζουν στοιχεία ιδιοκτησίας και τηρούνται από το τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού του συγκεκριμένου Νομού.