ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΚΟΤΣΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2009)
Στόχος της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση της επίδρασης της διάβρωσης με βελονισμούς στην μηχανική αντοχή συγκολλημένων και μη ελασμάτων. Η διάβρωση με βελονισμούς είναι μια ιδιαίτερα καταστρεπτική μορφή διάβρωσης, καθώς έχει την ικανότητα να οδηγήσει σε αστοχία με ελάχιστη απώλεια υλικού. Στην παρούσα εργασία, αρχικά γίνεται αναφορά στις ιδιότητες της διάβρωσης με βελονισμούς και στην επίδραση της στην μηχανική αντοχή των υλικών. Στη συνέχεια αναλύεται ο μηχανισμός της διάβρωσης με βελονισμούς στο θαλάσσιο περιβάλλον και η επίδραση της σε στοιχεία της μεταλλικής κατασκεύης του πλοίου. Η μετάβαση από διάβρωση με βελονισμούς σε ρωγμές και η επέκταση τους με την πάροδο του χρόνου αναλύεται στη συνέχεια. Τέλος περιγράφεται η επίδραση της διάβρωσης με βελονισμούς στις συγκολλήσεις από ανοξείδωτο χάλυβα, και γίνεται περιγραφή των βασικών παραμέτρων σχετικών με τη διαδικασία της συγκόλλησης, που επιδρούν στην ευαισθησία των συγκολλήσεων σε διάβρωση με βελονισμούς.