Διερεύνηση τεχνικών απαιτήσεων κωδίκων συστήματος για τη διασύνδεση υπεράκτιων αιολικών σταθμών με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) - Ζάγγας, Μάριος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση των βασικών απαιτήσεων των Κωδίκων Συστήματος για τη διασύνδεση αιολικών σταθμών και η διερεύνηση της ικανοποίησης των απαιτήσεων αυτών για διασυνδέσεις υπεράκτιων αιολικών σταθμών τεχνολογίας HVDC-VSC. Αφού παρουσιαστεί η ιστορική εξέλιξη των κωδίκων και η κύρια σκοπιμότητά τους, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται οι απαιτήσεις βασικών κωδίκων διαχειριστών μελών του ENTSO-e. Ύστερα, παρουσιάζονται οι διαθέσιμες τεχνολογίες για τη διασύνδεση υπεράκτιων αιολικών σταθμών με το χερσαίο δίκτυο. Από τις τεχνολογίες αυτές, επιλέγεται και αναλύεται σε βάθος η τεχνολογία HVDC-VSC και η δυνατότητες που αυτή προσφέρει για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Κωδίκων. Τέλος, γίνεται μελέτη εφικτότητας για την πρακτική εφαρμογή εναλλακτικών διαθέσιμων λύσεων προκειμένου να επιτευχθεί η αδιάλειπτη λειτουργία υπεράκτιου αιολικού σταθμού υπό χαμηλή τάση (Low Voltage Ride Through ή Fault Ride Through), θεωρώντας ανεμογεννήτριες με μετατροπέα πλήρους ισχύος και σύνδεση με το δίκτυο μέσω γραμμής HVDC-VSC.