Μεταφορικό Ισοδύναμο στην ελληνική Ακτοπλοϊα. Διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής στη Γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Θήρα - Καψής, Αλέξανδρος Β. (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται το ζήτημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μιας αρχής σύμφωνα με την οποία τα κόμιστρα των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων πρέπει να εναρμονίζονται με το κόστος που καλείται να καταβάλει ένας επιβάτης για την κάλυψη της αντίστοιχης απόστασης στην στεριά. Στόχος είναι ο υπολογισμός της τιμής του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την ελληνική ακτοπλοΐα, και η διερεύνηση της πιθανότητας εφαρμογής του σε μία τυπική γραμμή του ακτοπλοϊκού δικτύου του Αιγαίου. Αρχικά ορίστηκαν βασικές έννοιες όπως το ίδιο το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το νησιωτικό περιβάλλον κτλ. Στη συνέχεια αποτιμήθηκαν τα βασικά συμπεράσματα από χώρες στις οποίες έχει γίνει ήδη μια προσπάθεια για ενσωμάτωση της αρχής στο τιμολογιακό σύστημα των θαλάσσιων συγκοινωνιών τους. Εξετάστηκε το Ευρωπαϊκό και Εθνικό νομικό πλαίσιο που αφορά στην ακτοπλοΐα με γνώμονα ποιες διατάξεις έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής το Μεταφορικού Ισοδύναμου από Κράτος-Μέλος. Στη συνέχεια υπολογίσθηκαν οι σημερινές τιμές ναύλου ανά χιλιόμετρο στις συνδέσεις των νησιών του Αιγαίου, έγινε η επιλογή γραμμής προσέγγισης και εξετάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για αυτήν. Τέλος, επιχειρήθηκε μια ορθολογική προσέγγιση της τιμής του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην ελληνική ακτοπλοΐα, και προσεγγίστηκε το κόστος εφαρμογής του καθώς και οι δυνατότητες επιβολής του στην γραμμή που αποτέλεσε το κέντρο της μελέτης.