Αποτίμηση μιας Ναυτιλιακής Εταιρείας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της καθαράς παρούσας αξίας χρηματοροών - Ταβατίδης, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Σκοπός της εργασίας είναι η αποτίμηση μιας νατιλιακής εταιρίας και η ανάπτυξη ενός μοντέλου αποτίμησης χρησιμοποιώντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας και κάνοντας κάποιες προβλέψεις με βάση την ιστορικότητα και της προοπτικής της στο μέλλον. Η μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, Safebulkers Α.Ε., και χτίζει ένα μοντέλο αποτίμησης γύρω από αυτό, με σκοπό να καταλήξει στη δίκαιη αξία αγοράς της εταιρίας. Οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας εξετάστηκαν προσεκτικά προκειμένου να σχηματίστει μια σαφής εικόνα για τις προοπτικές της εταιρείας και τα μελλοντικά σχέδιά της. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς, έγιναν παραδοχές σχετικά με τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας, με την παράμετρο του Time Charter Equivalent (TCE). Χρησιμοποιώντας διαδικασίες της μεθοδολογίας προεξοφλημένων ταμειακών ροών, ένα βασικό μοντέλο συντίθεται. Τα αποτελέσματα του μοντέλου ήταν συγκρίσιμα με εκείνα των αναλυτών που καλύπτουν το ναυτιλιακό κλάδο, αν και δεν χρησιμοποιείουν τη μέθοδο DCF. Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή τη μελέτη είναι ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, η μεθοδολογία DCF είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτίμηση των μετοχών της ναυτιλίας.