Αθήνα 2009 : αστικός μετασχηματισμός και τάσεις χωροθέτησης των χρήσεων : το Μαρούσι ως μελέτη περίπτωσης - Τσάδαρη, Σοφία. ([χ.ό.], 2009)
Στο δεύτερο μέρος εξετάζουμε την περιοχή του Αμαρουσίου. Το Μαρούσι είναι μία από της προαστιακές περιοχές της Αθήνας που από τη δεκαετία του 1970 μέσω της αστικοποίησης έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές. Ιδιαίτερα στην πρόσφατη περίοδο ο μετασχηματισμός του είναι γοργός με βασικούς συντελεστές τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής της Αττικής Οδού, του Προαστιακού και του Αεροδρομίου στα Σπάτα που συνέβαλαν κεντρικά στη διαμόρφωση του υπερτοπικού κέντρου του. Ο μετασχηματισμός, όμως, λαμβάνει χώρα σε πολλά επίπεδα και σε όλες τις περιοχές του Αμαρουσίου, επηρεάζοντας την κατοικία και το παραδοσιακό κέντρο, το πρότυπο ζωής των ίδιων των κατοίκων και τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Στην εργασία αυτή ερευνούμε αυτές τις διαδικασίες υπό το πρίσμα της ιστορικής διαδρομής, των κοινωνικών δεδομένων και της λειτουργίας του νομικού πλαισίου σε σχέση με τις χρήσεις γης. Τα δεδομένα συστηματοποιούνται μέσα από την τυπολόγηση των καταστάσεων που συναντήσαμε. Αυτή η διαδικασία υποστηρίζει, στο Γ΄ μέρος, τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων και τη διατύπωση ερωτημάτων για το σύνθετο ζήτημα των αστικών μεταλλαγών και του τρόπου που λαμβάνουν χώρα στο Μαρούσι, που