Η αρχιτεκτονική του πολέμου : ενετική φορτέτζα - Παπανικολάου, Κωνσταντίνα - Ζωή Δ.
[Στο βραχώδη λόφο του Παλαιοκάστρου, που βόρεια προβάλλει μέσα στο κρητικό πέλαγος, υψώνεται η βενετσιάνικη Φορτέτζα, στη θέση της οποίας κάποτε δέσποζε το ιερό της Ροκκαίας Αρτέμιδας, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν οχυρωμένο. Ήταν η κατασκευή της ακρόπολης της Ρίθυμνας, του οικισμού που βρισκόταν δίπλα στο μικρό λιμάνι. Μέχρι και την εμφάνιση των Βενετών, ο οικισμός έζησε πάντα στο ίδιο σημείο και με την ίδια πάντα έκταση και δύναμη. Όταν όμως έφτασαν οι Βενετοί εκεί, βρήκαν τον οικισμό του Ρεθύμνου ήδη οχυρωμένο (Castrum Rethemni). Ο 160ς αιώνας, ήταν καταλυτικής σημασίας τόσο για την ιστορία του ίδιου του Ρεθύμνου, όσο και για την ανάπτυξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής τεχνικής και της αμυντικής τέχνης, η οποία αφουγκράστηκε και ακολούθησε την τελειοποίηση και ανάπτυξη των πυροβόλων όπλων. Το 1571, η καταστροφική επιδρομή των Οθωμανών, εξαφανίζει ολοκληρωτικά τις οχυρώσεις τις πόλης και αποδεικνύεται περίτρανα πως οι παραπάνω δεν κάλυπταν επαρκώς τις ανάγκες άμυνας, οπότε το 1573 θεμελιώνεται η Φορτέτζα, αψηφώντας τα προηγούμενα τείχη και τις χαράξεις τους. Στην ίδια τη..].