Οι νερόμυλοι των Κυθήρων - Κουκίδη, Ελένη
[Αντικείμενο της παρούσας διάλεξης είναι οι υδροκίνητες εγκαταστάσεις της προβιομηχανικής εποχής, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι ο νερόμυλος. Περιγράφεται η ιστορική τους εξέλιξη, και γίνεται προσπάθεια κατάταξης τους. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία επικεντρώνεται στην περιοχή των Κυθήρων, των οποίων μελετώνται οι υδροκίνητες εγκαταστάσεις και αναλύεται η λειτουργία και η κατασκευή τους. Στην μελέτη περιλαμβάνεται το σύνολο (προς το παρόν) των νερόμυλων του νησιού, είτε σώζονται πλήρως ή κατά ένα μεγάλο τμήμα, είτε απλώς ως μαρτυρίες.]