Η πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της Δούκισσας της Πλακεντίας στα Μελίσσια - Πανακάκη, Μαρία ([χ.ό.], 2013)
Η πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της οδού των αρχαίων λατομείων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το Χαλάνδρι και 3 χιλιομέτρων από τη Πεντέλη στην σημερινή οδό Δουκίσσης Πλακεντίας του Δήμου Μελισσίων. Είναι πιθανόν να στέκει στη θέση μιας αρχαίας γέφυρας από την οποία δεν σώζονται ή δεν διακρίνονται ίχνη. Πρόκειται για την αρχαιότερη σωζόμενη γέφυρα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας η οποία κατασκευάστηκε το 1836 με χρηματοδότηση της Sophie de Marbois-Lebrun, Δούκισσα της Πλακεντίας και με σχέδια του μηχανικού Αλέξανδρου Γεωργαντά. Η κατασκευή της έγινε πιθανόν στα πλαίσια του γενικότερου εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου δρόμων της Αθήνας την εποχή εκείνη, και εξυπηρέτησε τη μεταφορά μαρμάρων από το Πεντελικό στην Αθήνα για την ανέγερση των ανακτόρων, όταν σύμφωνα με διαταγή του Όθωνα το 1836 το λατομείο της Πεντέλης λειτούργησε ξανά. Είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο και έχει μήκος σήμερα περίπου 39,50 μ.( μετά από τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στις απολήξεις των στηθαίων) , ωφέλιμο πλάτος 3,30 μ. και συνολικό ύψος 10,40 μ. από το βαθύτερο σημείο του ρέματος. Ως προς τον τρόπο οικοδόμησης της γέφυρας, παρατηρείται η κατά ζώνες μεταβολή της δομής των λίθων από κάτω προς τα άνω. Οι βάσεις των βάθρων έχουν αδρή αργολιθοδομή, το τμήμα έως τις γενέσεις των τόξων έφερε διακοσμητικά επιμελημένο αρμολόγημα (που σήμερα υπάρχει σε ελάχιστα σημεία) και τέλος τα τόξα με τις βάσεις των στηθαίων έχουν επιμελέστερη λαξευτή λιθοδομή. Το υπόλοιπο τμήμα των στηθαίων και οι επιστέψεις που πιθανώς να διέθεταν την τελειότερη λάξευση, σήμερα δεν σώζονται. Οι φθορές και βλάβες που παρατηρούνται σήμερα στη γέφυρα είναι :  H υποβάθμιση του αρχικού ύψους των στηθαίων αλλά και της ποιότητας κατασκευής των εναπομεινάντων τμημάτων τους με πρόχειρο κτίσιμο της επίστεψης τους καθώς και των σημείων που έχουν καταρρεύσει στα ακραία τμήματα. Ως αποτέλεσμα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το αρχικό μήκος της γέφυρας...