Μεταφορικές υποδομές και περιφερειακή ανάπτυξη : παραδείγματα από την Αττική Οδό - Χατζηιωάννου, Θεόδωρος. ([χ.ό.], 2015)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση αλληλεπιδράσεων μεταξύ της ανάπτυξης των μεταφορικών υποδομών και παραμέτρων της περιφερειακής ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας ως μελέτες περίπτωσης ορισμένους χωρικούς θύλακες του Ασπροπύργου και του Αμαρουσίου. Η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών και η επακόλουθη μείωση των σχετικών αποστάσεων επιδρούν (γεωγραφικώς διαφοροποιημένα) στον τρόπο οργάνωσης και εμπειρίας του φυσικού, του κοινωνικού και του οικονομικού χώρου, στην αναπτυξιακή δυναμική και στη φυσιογνωμία μιας περιοχής. Η αποτίμηση των επιπτώσεων αυτής της διαδικασίας αποτελεί ένα ανοιχτό και σύνθετο θεωρητικό ζήτημα. Η κατασκευή και η λειτουργία της Αττικής Οδού συμμετέχει σε ανακατατάξεις που μεταβάλλουν την οικονομική και κοινωνική γεωγραφία της Αττικής, όπως η ανάπτυξη μεταφορικών, αποθηκευτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο βόρειο τμήμα του Ασπρόπυργου, η εγκατάσταση δραστηριοτήτων υπερτοπικού εμπορίου και επιτελικών δραστηριοτήτων στο Μαρούσι, κα. Το ερευνητικό ενδιαφέρον της εργασίας στρέφεται προς την αναζήτηση συσταλτικών και διασταλτικών επιπτώσεων αυτών των διαδικασιών στις περιοχές μελέτης. Μέσα από μια συγκριτική ανάλυση αναζητούνται οι μηχανισμοί που δρουν καταλυτικά στις μεταλλαγές του κάθε θύλακα και η σχέση τους με την ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών, η διαφοροποίηση των επιπτώσεων, και οι έμμεσες επιπτώσεις αυτών των διαδικασιών. Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας σε αυτούς τους θύλακες, ως εισροή για τη συγκρότηση μεθοδολογικών προτάσεων προγραμματισμού και αξιολόγησης των μεταφορικών υποδομών, οι οποίες να εμπεριέχουν και μια αναπτυξιακή (οικονομική και κοινωνική) διάσταση.