Μπορντό : ένα μέλλον στραμμένο στο παρελθόν - Γκούφα, Βαρβάρα
[Το Μπορντό, μια σχετικά μικρή πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας με περιορισμένη βιομηχανία και σταδιακά υποβαθμισμένη λιμενική δραστηριότητα γνωρίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικές μεταμορφώσεις σε ότι αφορά την εικόνα και την κοινωνικό - οικονομική του σύνθεση. Στα πλαίσια της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, η πόλη του Μπορντό στράφηκε στη διαμόρφωση της ταυτότητας που θα την ξεχωρίσει και θα αναδείξει τη σημασία της στον ευρωπαϊκό χάρτη. Παράλληλα αναζήτησε το στοιχείο εκείνο που θα της επέτρεπε να αναζωογονήσει την οικονομική της δραστηριότητα και να αναβαθμίσει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη. Ως βασικό εργαλείο της τουριστικής και στη συνέχεια της οικονομικής αναβάθμισης της πόλης, αξιολογήθηκε η σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά της από το 18ο και το 19ο αιώνα και η ανάδειξη της μέσα από ένα σύνολο πολιτικών αστικής αναζωογόνησης. Διαπιστώνεται έτσι από το 1995 μια στροφή στο ιστορικό κέντρο της πόλης με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας του και μια προσπάθεια να ταυτιστεί η ταυτότητα της με την αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Κομβικό σημείο στην τουριστική..].