Η ελαφρά κατασκευή στα όριά της : ένα ταξίδι μέσα από τα έργα του Frei Otto - Ευαγγέλου, Δημήτρης
[Παρότι μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα δεν αναγνωρίζονταν ως επίσημη αρχιτεκτονική, οι κατασκευές από μεμβράνη έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες μπορούν να διαπεράσουν με ενιαίο και σφαιρικό τρόπο την αρχιτεκτονική σύνθεση και την κατασκευή. Η ερευνητική αυτή εργασία έχει στόχο να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των κατασκευών αυτών και συγκεκριμένα των εφελκυόμενων κατασκευών από μεμβράνη. Η εργασία δομείται πάνω σε μια πορεία από τα πρώτα έργα του Frei Otto, προσωπικότητας κλειδί στην ιστορία των υφασμάτινων κατασκευών . Η πορεία αυτή, που συμπληρώνεται με την παρουσίαση μεθόδων μορφοποίησης και των πειραμάτων του F .O, αναδεικνύει τη σταδιακή εξέλιξη αυτού του τύπου των κατασκευών μέχρι την υλοποίηση του έργου του -σημείου αναφοράς για τις υφασμάτινες κατασκευές αλλά και ευρύτερα για τις ελαφρές κατασκευές - του Γερμανικού Περίπτερου στην Expo67 του Μόντρεαλ. Σε κάθε ένα από τα έργα που αναλύονται, εντοπίζονται οι δομικές ιδιαιτερότητες και οι περιορισμοί αυτών των κατασκευών, επιτρέποντας να φανεί ο τρόπος με τον οποίο κάθε έργο ξεχωριστά συνεισέφερε στην επίτευξη της..].