Φλωρεντία : από το Genius Loci στο Locus Culturae - Βασιλάτου, Βαρβάρα
[Στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας, αναζητείται η προσέγγιση της ιδιαίτερης Φυσιογνωμίας του Τοπίου της Φλωρεντίας. Αρχικά διερευνάται η χρήση των φαινομενολογικά διατυπωμένων όρων «Πνεύμα του Τόπου» ιστορικά και προσδιορίζεται η επανεμφάνισή τους στη νεώτερη δυτική σκέψη. Μέσα από την ανίχνευση της δυναμικής τους ιδιαιτερότητας, επιχειρείται η διαστολή των όρων για την προσέγγιση όχι μόνο της φαινομενολογικής φυσικότητας, αλλά και μίας άμεσα αντιληπτής πολιτισμικής διάστασης, καταγεγραμμένης στον τόπο και τα πράγματα. Εστιάζοντας, εν συνεχεία, στον τόπο της Φλωρεντίας, ως κατεξοχήν πολιτισμικό τοπίο με έντονο χαρακτήρα και ιδιαίτερες ποιότητες, επιχειρείται η προσέγγιση των εγγενών αυτών χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν το «Πνεύμα του Τόπου» και προσδίδουν στην πόλη τη χαρακτηριστική της ταυτότητα. Απόγειο της προσέγγισης αποτελεί η ιδιαίτερη ιστορική περίοδος της Αναγέννησης, αφετηρίας μιας κατ' ουσίαν καινούριας πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής συνθήκης στην παγκόσμια ιστορία, που καταδεικνύει τη Φλωρεντία ως λίκνο ιστορικής συγκρότησης και..].