Αστική φύση ξανά : σύγχρονες και νεωτερικές τοπιακές προσεγγίσεις - Μουντανέα, Κυριακή
[Η εργασία ασχολείται με τη σύγχρονη τάση τοπιακής προσέγγισης του αστικού σχεδιασμού, εξετάζοντας σύγχρονα αλλά και νεωτερικά παραδείγματα με αντικείμενό τους την επαναφορά της φύσης στο αστικό πεδίο. Μελετώνται η επανένταξη του ποταμού του Los Angeles και του ποταμού Manzanares της Μαδρίτης στη ζωή των δύο πόλεων, προγράμματα για τον επαναπροσδιορισμό της «συρρικνούμενης-shrinking» πόλης του Detroit και η προσπάθεια οικολογικής-αστικής αναβάθμισης της κοιλάδας του ποταμού Emscher στη δυτική Γερμανία. Ζητήματα που προκύπτουν από τη συνοπτική θεώρηση των παραδειγμάτων χρησιμεύουν στον εντοπισμό αναλογιών και στην αναγνώριση ανάλογης στροφής στη δυτική σκέψη του 19ου αιώνα, όταν οι φυσικότροπες θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις του Ρομαντισμού διαδέχτηκαν τη «λογοκεντρική» συνθήκη της Αναγέννησης και του Baroque και έθεσαν τη φύση στο επίκεντρο της διανοητικής, καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής παραγωγής. Οι δύο φυσικότροπες τάσεις του σχεδιασμού αναδεικνύουν εντέλει τη σχέση της αστικής φύσης αφενός με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος και αφετέρου με..].