Από την οπτική θεώρηση του τοπίου στη σωματική του προσέγγιση : [το εθνικό δίκτυο τουριστικών διαδρομών της Νορβηγίας] - Δεληδήμου, Ουρανία
[Κεντρικό πεδίο αναφοράς της έρευνας αποτελεί η εξέταση των τάσεων αντιμετώπισης του τοπίου και της αρχιτεκτονικής, ξεκινώντας από την κομβική πολιτιστικά περίοδο της Αναγέννησης. Οι αιώνες, που ακολουθούν, συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη των δυτικών κοινωνιών, αλλά επίσης με την κριτική στάση για τον ανεξέλεγκτο καταστροφικό έλεγχο στο φυσικό υπόβαθρο. Η διερεύνηση των δυο αυτών αντίρροπων κατευθύνσεων, όπως εκφράζονται από το ορθολογικό δυτικό πνεύμα, αφ' ενός και από την κριτική που του ασκείται εκ μέρους του Ρομαντισμού αφ' ετέρου, αποτελούν βασική μεθοδολογική επιλογή της εργασίας. Η προσωπική επαφή με τις ιδιαιτερότητες της Νορβηγικής φύσης και την τοπιακή και αρχιτεκτονική παιδεία των Σκανδιναβικών χωρών επιτείνει το προηγούμενο δίπολο σύγκρισης. Το παράδειγμα του Εθνικού Δικτύου Τουριστικών Διαδρομών της Νορβηγίας χρησιμοποιείται ως το επόμενο βήμα εξέτασης που αφορά όχι πλέον ιστορικά παραδείγματα, αλλά σύγχρονες τοπιακές επεμβάσεις οι οποίες επιπλέον θεωρούνται σημαντικές για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ως επεμβάσεις στρατηγικής..].