Οι υπόσκαφοι οικισμοί της Καππαδοκίας - Ανδρουλάκη, Μαρία
[Στην Καππαδοκία της κεντρικής Τουρκίας έχουν ανακαλυφθεί 183 υπόσκαφες εγκαταστάσεις στις περιοχές: Nevsehir, Aksaray, Kayseri (Καισάρεια), Nigde (Νίγδη), Yozgat και Kirsehir. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί φτάνουν την κλίμακα πόλης και βρίσκονται στο Derinkuyu και το Kaymakli. Από την 3η π.Χ. χιλιετία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή διάφορα φύλα, όπως Χιττίτες, Ασσύριοι, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Άραβες και τέλος Οθωμανοί με συνεχείς διαδοχές στην κυριαρχία. Οι συνεχείς διαμάχες και το σκληρό κλίμα οδήγησαν τους κατοίκους στην διαμόρφωση υπόγειων εγκαταστάσεων. Αυτές περιλάμβαναν κατοικίες, εκκλησίες, εργαστήρια, αποθήκες, περιστερώνες, μελίσσια, στάβλους, καταφύγια και αμυντικές κατασκευές. Όλοι οι χώροι συνδέονταν μεταξύ τους με ένα δαιδαλώδες σύστημα σηράγγων και διέθεταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο ύδρευσης και αερισμού. Το εύθρυπτο υποκίτρινο πέτρωμα ηφαιστειακής προέλευσης που αποτελεί το έδαφος της Καππαδοκίας λαξεύεται εύκολα και σκληραίνει στον ατμοσφαιρικό αέρα, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες εσωτερικού χώρου για διαβίωση και αποθήκευση προϊόντων. Οι υπόσκαφοι οικισμοί διακρίνονται σε..].