"Ιμαρέτ-στη σκιά του ρολογιού" : η οθωμανική Άρτα του 19ου αιώνα στη σκιά ενός μυθιστορήματος - Κοντογιάννης, Ευάγγελος
[" Ένα Ιμαρέτ είναι η γη. Το Ιμαρέτ του Θεού. Και εμείς οι φτωχοί, τα ορφανά και οι ταξιδιώτες της ζωής, που μας φιλοξένει." Με αυτά του τα λόγια, ο παππούς Ισμαήλ Μπέης, μας εισάγει στο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου "Ιμαρέτ-στη σκιά του ρολογιού" ανοίγοντας την πόρτα της ιστορίας στην Άρτα των οθωμανικών χρόνων. Στην Άρτα του Δεσποτάτου, oπου η ορθόδοξη κοινωνία προσπαθεί να κρατήσει την μνήμη της στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά παράλληλα κτίζει σχέσεις με τους Οθωμανούς και Εβραίους συγκατοίκους της. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια ανασύστασης της εικόνας της Άρτας, μέσα από τα μάτια των παιδικών φίλων και πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος, του Λιόντου και του Νετζίπ. Μαζί τους ο αναγνώστης περιδιαβαίνει την πόλη ακολουθώντας όχι την συνήθη χρονική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Αντίθετα τους ακολουθεί μέσα από τις βόλτες, τις περιπέτειες και τους έρωτες, που βιώνουν τα πρόσωπα της ιστορίας στην Άρτα του 1854, ενώ παράλληλα περιγράφεται η πόλη, οι συνοικίες και τα μνημεία της.]