Οικιστική ανάπτυξη και κοινωνία στο σύγχρονο Πέραμα - Ματθαίου, Δανάη - Δήμητρα
[Η εργασία αφορά στη διερεύνηση της σχέσης της οικιστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δομής εξετάζοντας την αλληλεπίδραση τους μέσα από το παράδειγμα του σύγχρονου Περάματος. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχτηκε λόγω της ανάπτυξης ενός μόνο εργασιακού κλάδου στην περιοχή, της ναυπηγοεπισκευής, όπου δημιούργησε με τη σειρά του μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, την εργατική, για να διαμορφώσει και εκείνη ένα ξεκάθαρο οικιστικό σύνολο με βάση τις δικές της ανάγκες και δυνατότητες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα μπορούσε να επέμβει με στόχο τη μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προκειμένου οι κάτοικοι των πόλεων να έχουν ίσα δικαιώματα στην κατοικία, τον ελεύθερο χρόνο, τις καλές συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής. Δηλαδή σε ποιο βαθμό η πολεοδομική σύνθεση μιας πόλης (δομημένο περιβάλλον) μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική δομή της και αντιστρόφως.]