Η Αθήνα του οράματος και του "εκμοντερνισμού" : 1950-1973 - Λουκίδη - Ανδρέου, Άννα
[Στην εργασία αναλύεται ο ιστός και η αρχιτεκτονική της Αθήνας της μετοπολεμικής περιόδου και μέχρι τη δικτατορία (1950- 1973), με στόχο να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος και της ζωής της κοινωνίας της εποχής, οι λόγοι που τα διαμορφώνουν και να αναγνωριστούν συστατικά στοιχεία και προβλήματα της σημερινής πόλης που έχουν τη ρίζα τους στο συγκεκριμένο παρελθόν της Αθήνας. Η Ελλάδα την περίοδο αυτή αναδιοργανώνεται, η οικονομία της, και ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός κλάδος, αναπτύσσονται. Την Αθήνα χαρακτηρίζουν η διαρκής αύξηση του πληθυσμού και οι προσπάθειες να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό της πλαίσιο. Οι δραστηριότητες αυτές συνοψίζονται σε δύο φάσεις (ΓΟΚ '55 και ΑΝ 395/68) που στοχεύουν στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, προς όφελος των εργολάβων. Πλέον, η νομοθεσία περιγράφει την πολυκατοικία σαν οικιστικό μοντέλο. Η πολιτεία επιδιώκει την τόνωση του δικτύου μεταφορών και των υποδομών τουρισμού και αναψυχής, στη λογική του ιδιωτικού συμφέροντος. Στον αντίποδα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης που στόχευαν αυτά τα μέτρα με την..].