Με τα μάτια στη Δύση και το πνεύμα στον τόπο : το παράδειγμα του Wang Shu - Τακόπουλος, Μιχάλης
[Αφορμή για τη διάλεξη αποτέλεσε το ταξίδι μας στην Κίνα πριν από περίπου ένα χρόνο. Στο ταξίδι αυτό ήρθαμε σε επαφή με ένα διαφορετικό πολιτισμό και παρακολουθήσαμε από κοντά τις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη μακρινή αυτή χώρα. Το παράδειγμα της Κίνας, της χώρας που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του εκσυγχρονισμού, φάνταζε στα μάτια μας ως ιδανικό για να προβληματιστούμε με τους όρους του τοπικισμού, της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της παράδοσης. Ένας προβληματισμός που αποτέλεσε και την κεντρική ιδέα της διάλεξης που θα παρακολουθήσετε. H Κίνα, μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός είναι ίσος με αυτόν της Ευρώπης και της Αμερικής μαζί, έχει έρθει στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής. Όλοι αναφέρονται στο παράδειγμα της Κίνας, στη μεγάλη οικονομική της δύναμη και στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 30 ετών. Μέσα στο ντελίριο όμως, μιας κουλτούρας παγκοσμιοποιημένης και μιας οικονομίας ισχυρής όσο ποτέ άλλοτε, πώς είναι δυνατόν να εκτιμηθούν οι παραδόσεις και οι αξίες που συνδέονται με τον τόπο αυτό; Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα..].