Η σύνθεση της αντίληψης και η αντίληψη της σύνθεσης - Χούσου, Γεωργία
[Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της διεργασίας της αντίληψης ως συνθήκης συσχέτισης της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τον εξωτερικό κόσμο. Η σύλληψη αυτής της σχέσης αμεσότητας του ανθρώπου με τον κόσμο και κατ' επέκταση με τον δομημένο χώρο και την αρχιτεκτονική, εξετάζεται μέσα από τη φαινομενολογική θέση του Maurice Merleau-Ponty, όπως διατυπώνεται στο έργο του, Φαινομενολογία της Αντίληψης. Αρχικά, επιχειρείται η δικαιολόγηση και κατανόηση του όρου μέσω σύντομης αναφοράς στην εξέλιξη του φιλοσοφικού αυτού ρεύματος και στις θεμελιώδεις απόψεις των κυριότερων εκφραστών της Φαινομενολογίας. Αποδεικνύεται, έτσι, η στενή συσχέτιση της αντιληπτικής διαδικασίας με την ευρύτερη αυτή φιλοσοφική θεωρία. Ακολούθως, εξετάζεται η δυνατότητα διαστολής της θεωρίας και η πιθανή εφαρμογή της στη θεώρηση της αρχιτεκτονικής. Εξασφαλίζοντας το θεωρητικό αυτό υπόβαθρο, επιχειρείται στη συνέχεια μια πρώτη σύνθεση της αντίληψης βασισμένη στη θεωρία του Merleau-Ponty, και διευρυμένη με συγκεκριμένες φιλοσοφικές θέσεις. Η διερεύνηση ολοκληρώνεται, με την εξαγωγή των..].