Φλωρεντία, η πόλη των αντιθέσεων - Παπαγεωργίου - Κούτουλα, Ελισάβετ
[Η διάλεξή μας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παραμονή μας στη Φλωρεντία για ένα εξάμηνο με το πρόγραμμα εράσμους, με κύριο άξονα την ανάγνωση της πόλης και τον εντοπισμό των αντιθέσεων που τη χαρακτηρίζουν. Η Φλωρεντία είναι μια πόλη στην επαρχία της Τοσκάνης χτισμένη στην εύφορη κοιλάδα του Άρνου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της χώρας. Πατρίδα του Δάντη, του Λεονάρντο ντα Βίντσι και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, θεωρείται η γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης. Πρόκειται για μία πραγματική "ιστορική πόλη", καθώς η ιστορικότητα είναι ένα στοιχείο ενεργό του περιβάλλοντός της μαζί με το οποίο συνυπάρχουν οι άνθρωποι. Στα κτίρια της, στους δρόμους της, στις γέφυρες αποτυπώνονται όλα τα ιστορικά στρώματα που την απαρτίζουν και το παρελθόν αναμειγνύεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Φθάνοντας, η πρώτη εντύπωση που μας δημιούργησε ήταν αυτή μιας πόλης-σκηνής όπου ξετυλίγεται κάθε μέρα μια διαφορετική ιστορία με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της. Στην πορεία, αρχίσαμε να την κατ-οικούμε ουσιαστικά, βιώνοντας έντονα τις αντιθέσεις που..].