Η αρχιτεκτονική δημιουργία στην ύπαιθρο χώρα Χίου ως αποτύπωμα των παραγωγικών δομών της γενουατικής κυριαρχίας - Αργυρούδη, Ναυσικά
[Η εγκατάσταση των Γενουατών στη Χίο σήμαινε τη μετάβαση από το Βυζαντινό φεουδαλικό σύστημα σε ένα νέο μοντέλο κεφαλαιοκρατικής κυριαρχίας που είχαν αναπτύξει οι πόλεις κράτη της Ιταλίας. Την αρχικά τυχοδιωκτική κατάκτηση, διαδέχτηκε μια επιτυχημένη κυριαρχία δύο αιώνων και η μέγιστη οικονομική εκμετάλλευση των πόρων του νησιού. Η διαφοροποίηση της στρατηγικής που επέλεξαν, βασίστηκε σε μια προσεκτική αξιολόγηση της προϋπάρχουσας κατάστασης και των παραγωγικών δυνατοτήτων των επιμέρους περιοχών. Διατήρησαν ή εξέλιξαν την τοπική παράδοση, στο βαθμό που αυτό εξυπηρετούσε τα οικονομικά τους συμφέροντα και τον τρόπο ζωής τους, ενώ δεν δίστασαν να προβούν σε ριζικές τομές με το βυζαντινό παρελθόν. Έτσι, στην ύπαιθρο χώρα διαμορφώθηκαν τρία είδη χωρικών τομών με βάση τρία διακριτά συστήματα οργάνωσης και εκμετάλλευσης της αγροτικής παραγωγής. Στον Κάμπο, η καινοτόμα Γενουατική οικονομική δραστηριότητα παραλαμβάνει τη Βυζαντινή παράδοση για να δημιουργήσει τον επίγειο παράδεισο μιας ευημερούσας αποικιακής κοινωνίας. Οι νέες, εξαιρετικά απλόχωρες, μεγαλοπρεπείς..].