Αρχιτεκτονική σκέψη + συνθετική διαδικασία : η δομή ως μεθοδολογικό εργαλείο - Καραχάλιος, Σωτήρης
[Η ερευνητική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της συνθετικής διαδικασίας στην αρχιτεκτονική, χρησιμοποιώντας μεθοδολογικά, ως βάση, την έννοια της δομής. Η συνθετική διαδικασία παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα «δομικών» νοητικών διεργασιών, οι οποίες αποδίδονται εκφραστικά με την έμπρακτη σχεδιαστική απεικόνιση. Στο πρώτο σκέλος, η αρχιτεκτονική σκέψη μελετάται ως αποτέλεσμα του συσχετισμού λογικά ελεγχόμενων, συνειδητών επιλογών, με επιρροές που αναπτύσσονται πέραν του συνειδητού ελέγχου και συνδέονται με μία ασυνείδητη πραγματικότητα. Η έρευνα εστιάζει συγχρόνως στη συνθετική πρόθεση, η οποία συγκροτείται αφ'ενός από παράγοντες που αφορούν το υπαρκτό πρόβλημα της αρχιτεκτονικής, αποτελώντας το τρίπτυχο "άνθρωπος - λειτουργία - τόπος", και αφ'ετέρου από ένα προύπάρχον πλαίσιο επιρροών που σχετίζονται με ενστικτικές αντιδράσεις, αρχετυπικές καταβολές και έμφυτες ιδέες. Στο δεύτερο σκέλος η συνθετική διαδικασία μελετάται ως κυκλική διεργασία, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ σκέψης και πράξης και συγχρόνως, ως σύστημα δομικών προσεγγίσεων. Για λόγους συνοχής και..].