Ευρωπαϊκές πολιτικές αστικών επεμβάσεων : το πρόγραμμα URBAN I στην πόλη της Βιέννης - Κανέλλη, Ανθή
[Στην πόλη της Βιέννης, η λεωφόρος του Gurtel, που στα γερμανικά σημαίνει ζώνη, έχει πια αποκολληθεί από το ετυμολογικό της περιεχόμενο και φαίνεται να διατυπώνει περισσότερο το σχίσιμο της σύγχρονης πόλης. Αυτή η περιοχή είχε υπάρξει και είναι ακόμα μία πρόκληση για την πόλη. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες επέμβασης στον αστικό της χώρο. Συγκεκριμένα, η αρχή έγινε με το πρόγραμμα URBAN, μια κοινοτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενθαρρύνθηκαν προσπάθειες για τη βελτίωση προβληματικών περιοχών στις σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης. Η έρευνά μας για ότι συνέβη στη Βιέννη, μας οδήγησε σταδιακά και στη συνολική ανασκόπηση του προγράμματος URBAN στο ευρωπαϊκό σύνολο. Άλλωστε, οι σύγχρονες δυτικές πόλεις τείνουν να ακολουθούν την ίδια μόδα, αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά, οικονομικά ίσως και κοινωνικά. Πόσο μάλλον όταν αυτές συνυπάρχουν σε ένα κοινό πλαίσιο, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αστικής επέμβασης περιοριζόταν άραγε η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο στο οικονομικό επίπεδο? ].