Casa del Fascio-Casa del Popolo : αρχιτεκτονική, εξουσία και πολιτική - Πίττας, Κωνσταντίνος
[Η διάλεξη πραγματεύεται τη σχέση αρχιτεκτονικής, εξουσίας και πολιτικής ιδεολογίας στα δημόσια εμβληματικά κτήρια. Αυτή η σχέση αναδεικνύεται μέσα από τη μελέτη της Casa del Fascio του Giuseppe Terragni, κτήριο το οποίο αρχικά αποτέλεσε τον οίκο του φασισμού στο Κόμο, στη συνέχεια εντάχθηκε ομαλά στη μεταπολεμική δημοκρατική Ιταλία και τελικά θεωρήθηκε οίκος του λαού και σύμβολο της δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο, τίθεται το ευρύτερο ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν, κτήρια που σε κάποια ιστορική στιγμή ταυτίστηκαν και φορτίστηκαν με μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία, στη συνέχεια να αφομοιώνονται και να συνδέονται με κάποια εντελώς διαφορετική πολιτική ιδεολογία. Κατά πόσο δηλαδή είναι εύλογοι οι χαρακτηρισμοί «φασιστική» ή «δημοκρατική» αρχιτεκτονική? Η διερεύνηση αρχικά ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει μονοσήμαντη ταύτιση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τις εφήμερες πολιτικές βλέψεις ή τις εκάστοτε προθέσεις του αρχιτέκτονα, καθώς η μακραίωνη παρουσία του κτιστού περιβάλλοντος τού επιτρέπει να αφομοιώνει διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες. Αντιθέτως, η σχέση της..].