Ο έλεγχος της αρχιτεκτονικής διαδικασίας σε τρία παραδείγματα σχεδιασμού - Τσαγγαλά, Δήμητρα
[Η παρούσα διάλεξη έχει κυρίως ερευνητικό και όχι περιγραφικό χαρακτήρα. Θα μελετήσουμε 3 διαφορετικές μεθοδολογίες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των οποίων η διαφορά έγκειται όχι μόνο στα επιμέρους σχεδιαστικά βήματα που ακολουθούνται αλλά κυρίως στη διαφορετική αντίληψη θεώρησης των πραγμάτων και των φιλοσοφικών εννοιών που τις διέπουν.Για τον λόγο αυτό μπορούμε να τα αναφέρουμε ως παραδείγματα σχεδιασμού, του συμβατικού, του παραμετρικού και του αλγοριθμικού. Οι διαφορές τους εντοπίζονται: 1. Στην έννοια του ελέγχου: δηλαδή το θέμα που προκύπτει είναι το πώς ελέγχεται η διαδικασία σχεδιασμού σε κάθε παράδειγμα και με ποιον τρόπο μεταβαίνουμε από την πρόθεση και τη γνώμη στο τελικό αντικείμενο. 2. Στην έννοια του χρόνου. Το ερώτημα είναι το κατά πόσο μπορούμε να τον εντάξουμε σε καθεμια από τις 3 μεθόδους που μελετάμε ώστε να μην αποτελεί μόνο θεάτη των δικών μας αποφάσεων αλλά συνδημιουργό, δηλαδή το πώς μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρόνου μπορεί να επιδράσει στην αντίληψή μας για τη σχέση αιτίου και αιτιατού και επομένως να κλονίσει ως ένα βαθμό τη δυνατότητα..].