Genius Loci : αναλύοντας το πνεύμα του τόπου - Παπαθανασίου, Αργυρώ
[Η έρευνα αυτή επιχειρεί να εξετάσει τις σημασίες που αποκτά, στη νεότερη δυτική ιστορία, η έκφραση Genius Loci και να εξηγήσει πώς η έκφραση αυτή και η χρήση της, συνδέονται με τις θεωρήσεις των νεότερων Δυτικών κοινωνιών σε θέματα που αφορούν τον τόπο και την αρχιτεκτονική, καθώς και με τις μεταβολές των θεωρήσεων αυτών. Σ' αυτή την προσέγγιση ο τόπος αναλύεται όχι μόνο σε συνάρτηση με τα φυσικά του χαρακτηριστικά αλλά και με τα ανθρωπογενή, δηλαδή την προσπάθεια των κοινωνιών να εφαρμόσουν στον τόπο κοινωνική και πολιτιστική επεξεργασία αποδίδοντάς του την ποιότητα του τοπίου. Εξετάζουμε με αυτό τον τρόπο, το τοπίο ως το αποτέλεσμα της αμοιβαίας επιρροής αυτών των δυο περιοχών: του φυσικού υποβάθρου και της πολιτιστικής ή πολιτισμικής επεξεργασίας. Αναφερόμαστε έτσι σε μια σχέση του ανθρώπου με τον τόπο, που δεν ενοικεί μόνο στους αρχαίους μύθους, αλλά εν δυνάμει αποκαλύπτει το ζήτημα της ευρύτερης απομάκρυνσης των ανθρώπινων κοινωνιών από το φυσικό και πολιτισμικό του υπόβαθρο, ζήτημα που απασχολεί με έμφαση τον νεότερο Δυτικό πολιτισμό.]