Learn out of the box : σχολικοί υπαίθριοι χώροι : δομή, λειτουργία, ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία - Μιχαλάκης, Αλέξανδρος
[Στο απρόσιτο και εχθρικό σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ο υπαίθριος σχολικός χώρος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα πεδία όπου το παιδί μπορεί να δράσει ελεύθερα και ανεμπόδιστα σ' ένα προστατευόμενο πλαίσιο, να νιώσει οικεία και να αλληλεπιδράσει δημιουργικά με τον υλικό χώρο και τους χρήστες του. Στην παρακάτω εργασία, γίνεται αναφορά στις παιδαγωγικές αντιλήψεις που ανέδειξαν την σημασία του σχολικού αύλειου χώρου για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, την κοινωνικο-πολιτισμική του αγωγή και τη διεύρυνση του γνωστικού του πεδίου. Κατόπιν, μελετήθηκε το δομικό πλαίσιο του σχολικού αύλειου χώρου στην Ελλάδα και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά που συγκροτούν την τελική εικόνα του και αναζητήθηκε ο συσχετισμός της δομής και της προσχεδιασμένων λειτουργικών στόχων των υπό-ενοτήτων της σχολικής αυλής με τη χρήση που λαμβάνουν τελικώς από τα παιδιά και τους διδάσκοντες. Ερευνήθηκε επίσης η δυνατότητα -ή μη- των σχολικών αυλών να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία αγωγής του παιδιού είτε μέσω της επιτέλεσης μαθημάτων-οργανωμένων δραστηριοτήτων..].