Πάφος, ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα 2017 : ιστορική ταυτότητα και αναπτυξιακές προοπτικές - Γεωργιάδη, Γεωργία
[Η Πάφος, επιλέχθηκε στις 17 Μαΐου 2013 ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Μια πόλη με λαμπρό πολιτιστικό παρελθόν και συνυφασμένη με την λατρεία της Αφροδίτης κατά την αρχαιότητα, μετατράπηκε σε ένα τουριστικό θέρετρο μετά την τούρκικη εισβολή του 1974. Ο λαμπρός αρχαίος πολιτισμός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ύφεση που παρουσιάζει σήμερα η πόλη, όπως άλλωστε και ολόκληρη η νήσος. Μέσα από την αναδρομή στην ιστορία της πόλης και ιδιαίτερα κατά τις περιόδους ακμής της, στόχος είναι η κατανόηση των αξιών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών, που πρυτάνευαν στην κάθε ιστορική περίοδο, σε αντίθεση με τη ρευστή, εφήμερη και μονομερή τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων σαράντα χρόνων. Η μελέτη του παρελθόντος επιδιώκει όχι μόνο την αναγνώριση των θετικών στοιχείων και των δυνατοτήτων της πόλης που κατάφεραν να την αναδείξουν και να την εξελίξουν κατά το παρελθόν, αλλά και την αντιπαραβολή τους με τις δυσμενείς συγκυρίες, τις άστοχες αναπτυξιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και την ευκαιριακή ιδιωτική..].