Τα αποτυπώματα της ανθρώπινης δραστηριότητας στον αστικό καμβά / : το παράδειγμα της Δωδεκανήσου και η νοτιοανατολική ακτή της πόλης της Ρόδου - Ντέλλα, Αλεξία
[Η παρουσα διάλεξη αποσκοπεί στον εντοπισμό των αποτυπωμάτων της ανθρώπινης δραστηριότητας στον αστικό καμβά. Η προσέγγιση αυτή γίνεται μέσα από την κριτική αντιμετώπιση των χωρικών επιπτώσεων της συστηματοποιημένης παραγωγικής δραστηριότητας του 19ου, της εκβιομηχάνισης και της παρακμής της. Ως περιοχή μελέτης επιλέγεται η νοτιανατολική ακτή του νησιού της Ρόδου, γνωστή και ως Κόβα που αναπτύχθηκε ως βιομηχανική ζώνη κατά τα χρόνια της ιταλικής διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εντοπίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βιομηχανικών χώρων, που κάνουν επιτακτική την ανάγκη διατήρησης και αποκατάστασης τους, αλλά και τα ρεύματα που επηρέασαν την βιομηχανική αρχιτεκτονική. Αρχικά, εισάγουμε ένα θεωρητικό πλαίσιο, αναλύοντας οικουμενικούς όρους που σχετίζονται με τη βιομηχανική κληρονομιά. Έπειτα, μελετάμε το παράδειγμα της Ελλάδας και τις μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της, λόγω των επιπτώσεων της εκβιομηχάνισης και της αποβιομηχάνισης. Σε επόμενη φάση, εστιάζουμε στον χώρο της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στη πόλη της Ρόδου αναλύοντας το ιστορικό..].