Σύγχρονος δημόσιος χώρος : από την κοινότητα στην προσωρινή συλλογικότητα - Πανουτσοπούλου, Βασιλική
[Θέμα της έρευνας αποτελεί το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα πράγμα που γίνεται αντιληπτό από τη σιωπή των ανθρώπων στο δημόσιο χώρο. Η πόλη αποτελεί τόπο των κοινωνικών δραστηριοτήτων, των οποίων η συνθετότητα δεν εξαντλείται σε σχεδιαστικές προτάσεις και μηχανιστικές επιλύσεις. Σκοπός της εργασίας είναι να γίνει κοινωνιολογική προσέγγιση και να διερευνηθεί τόσο η σύνδεση του ίδιου του ατόμου με το δημόσιο χώρο και την πόλη όσο και ο συσχετισμός των ατόμων μεταξύ τους στο δημόσιο βίο, καθώς η πόλη δεν είναι μια χωρική οντότητα με κοινωνιολογικές συνέπειες, αλλά μια κοινωνιολογική οντότητα που διαμορφώνεται χωρικά. Συχνά επιχειρείται η αναβίωση παλαιότερων πολεοδομικών προτύπων με στόχο την αποκατάσταση του «αισθήματος γειτονιάς», ωστόσο με δεδομένη την αλλοτρίωση η αναβίωση της κοινότητας δε λειτουργεί και έρχεται σε σύγκρουση με το ρόλο της μητρόπολης. Χρειάζεται να αναγνωριστούν οι έμφυτες ανάγκες του ανθρώπου για κοινωνικοποίηση και να αναζητηθεί νέος τρόπος δημιουργικότητας στην αστική ζωή μετά την απαλλαγή από τους περιορισμούς της..].